Sådan bliver du effektiv

Selvhjælpsbøger er en milliardforretning med hundredevis af udgivelser hvert år. Omfanget og populariteten vidner om en enorm efterspørgsel, men selvhjælpslitteraturen er notorisk uvidenskabelig, upålidelig og selvmodsigende. Så hvad er sandt, og hvad er falsk? For at finde svar går vi i denne artikelserie på jagt i alverdens videnskabelige tidsskrifter for at finde sandheden om selvhjælpen. I denne artikel er temaet effektivitet.

Spring overspringshandlingerne over

Hvis du har svært ved at komme i gang med svære opgaver, og du har tendens til at spilde arbejdsdagen på svinkeærinder som email, Facebook og udenomsting der ikke har noget med opgaven at gøre, så er der ligeledes hjælp at hente i videnskabens verden: Når vi arbejder med viden, så arbejder vi ikke kun mens vi sidder foran på pågældende problemstilling; hjernen arbejder også passivt, og således er det nemmest for hjernen at få overblik og problemstillignen hvis du allerede har taget hul på den pågældende opgave, i stedet for blot at udskyde den.

Derfor er din bedste mulighed at tvinge dig selv til at arbejde aktivt med dokumentet 5-10 minutter, for at få hjernen i gang med at mobilisere de nødvendige ressourcer. Start med de mindst udfordrende aspekter, såsom at skrive en litteraturliste, forfattere dokumentet, eller skrive den overrodnede konklusion hvis du kender den på forhånd. Små ting som ikke tager lang tid, og som ikke er kognitivt udfordrende virker bedst for at få hjernen i gang med opgaven.

Når du først er i gang med opgaven bliver det meget nemmere at rykke videre til de krævende dele af projektet.

Visualisering – vejen til fiasko

Et af de mest udbredte tricks i forbindelse med terapi og selvhjælp er visualiseringen: Forestil dig det du vil have, og du vil opnå det. Dette er alene budskaber i den storsælgende The Secret, såvel som en central pointe i mangemillionæren Tony Robbins selvhjælpsprogrammer, og alkens NLP. Imidlertid kan forskerne konstatere, at der visualiseringen også gemmer på en mørk hemmelighed: Folk som gør ekstensiv brug af visualisering tror på et underbevist plan, at de allerede har opnået deres mål (selvom de altså kun har forestillet sig det for deres indre øje).

Folk der fokuserer på den dejlige fornemmelse det er, at have opnået sine mål forbereder sig beviseligt mindre på de besværligheder som vil opstå i forbindelse med det at opnå målet, og de har højere sandsynlighed for at springe fra når udfordringerne melder sig, ligesom de ligeledes har højere sandsynlighed for at skifte kurs uden at gøre arbejdet færdigt når nye projekter lokker i horisonten.

Den perfekte plan – vejen til succes

I stedet for at visualisere bør du lægge en velkoordiret plan efter følgende devise: Du skal offentliggøre dit endemål for venner og familie, der skal indgå belønninger undervejs som du arbejder dig tættere på dit mål, og dit endemål skal brydes ned i mindre delmål. En drejebog kunne se ud som følger:

Det første du skal gøre er, at definere dit endemål. Derpå bør du fortælle dit endemål til venner og familie, måske endda skrive det med store typer, og hænge det op i dit hjem så folk vil spørge dig til det. Du skal ikke fortælle hvordan du vil opnår det.

Del derpå dit mål op i frem delmål. Ved hvert delmål skal du stille dig selv spørgsmålene: ”Hvad er dette delmål?”, ”Det er realistisk, at jeg kan opnå dette delmål fordi…”, ”For at opnå delmålet vil jeg…”, ”Jeg vil have opnået dette delmål til følgende dato: …”, og endelig: ”Når jeg har opnået dette delmål vil jeg belønne mig selv med: …”.

Dit mål kunne f.eks. lyde: ”Om to måneder vil jeg have færdiggjort en større rapport på arbejdet. Svarene for Delmål 1 kunne således lyde: Delmål 1 er, at have skrevet 75% af den indledende kladdetekst, Det er realistisk at jeg kan opnå dette, fordi jeg tidligere har skrevet lignende rapporter på mit arbejde, For at opnå delmålet vil jeg tage to aftener om ugen, hvor jeg arbejder sent og ikke ser TV, Jeg vil have opnået dette indenfor tre uger, når jeg har opnået Delmål 1 vil jeg belønne mig selv med et sæt nye golfkøller.”

Fortsæt sådan gennem Delmål 1-5, og din familie og venner vil snart blive positivt overrasket over din disciplin, overraskende ambition, og at du nåede det overraskende og uigennemsigtige mål du fortalte dem om for noget tid siden.