Den store bog om Lego Star Wars

For 11 år siden søsatte legetøjsmærket Lego sin måske mest kendte produktlinje, det afholdte og ikoniske Lego Stars Wars. Et nyt visuelt leksikon sætter sig nu for at dokumentere samtlige af sagaens udgivelser.

Det første, der møder øjnene, når blikket glider ned over Forlaget Avildas nye bog om Lego Star Wars, er, hvor meget der er kælet for produktionen: Titlen er trykt i changerende krom, og de to franchises’ logoer er sat pænt og sirligt op ved siden af hinanden. Indlejret i forsiden er en unik Lego­-figur af Stars Wars-helten Luke Skywalker, som kun kommer med bogen, og selve bogen er omsluttet af et ualmindeligt slidstærkt hardcover, der tillige er rigt dekoreret. Det er tydeligt, at læseren her skal på tur gennem Lego Star Wars’ univers.

Er man allerede bekendt med Lego og LucasArts (koncernen der ejer Stars Wars, red.), kunne man frygte, at bogen var endt som en af to ting: Enten som et uinspireret Lego-katalog – et udvidet reklamehæfte, der slavisk afrapporterede, hvilke Lego-produkter der nu var tilgængelige på markedet, eller alternativt, at LucasArts havde udnyttet udgivelsen som løftestang for endnu et kønsløst kommercielt fremstød designet til at få læseren til at købe mere Star Wars-merchandise uden samtidig at levere reel information til forbrugeren. Heldigvis må man sige, at Den Store Bog om Lego Star Wars effektivt formår at styre uden om begge disse faldgruber, samtidig med at den pirrer læserens nysgerrighed sådan, at man vitterligt får lyst til at blive klogere på Lego Star Wars-universet.

Rig på detaljer

Bogen er udfærdiget som et visuelt leksikon over Lego Star Wars-serien, og det er i den henseende, at udgivelsen virkelig brænder igennem: Bogen favner vitterligt en komplet oversigt over samtlige Lego Star Wars-udgivelser fra 1999 og frem til i dag. Sideløbende med, at man kan følge sættenes udvikling op gennem de seks spillefilm, så kan man samtidig også følge selve Lego-koncernens udvikling, efterhånden som designerne på Lego får bedre fat om udfordringerne med at fortolke de ekstravagant designede Star Wars-rumfartøjer ned i et medie, der i bund og grund består af små firkantede klodser. Eksempelvis vises de tre forskellige versioner af Darth Vaders TIE fighter, der er udgivet 1999 – 2008, side om side, og den akkompagnerende tekst går i samtidig detaljer med at forklare forskellene mellem de forskellige versioner. Ligeledes er det muligt at sammenligne forskellige faser fra den enkelte Lego-minifigurs gang gennem filmene. Således følges f.eks. jedi-helten Luke Skywalkers odyssé fra fattig arbejdsdreng i ’Episode IV: A New Hope’ og frem til magtens tinde, som mægtig Jedi-ridder i ’Episode VI: Return of the Jedi’.

For hvert Lego-sæt får vi desuden et årstal for udgivelsen, en opgørelse over af antallet af klodser i sættet, samt en oversigt over, hvilke af de karakteristiske Lego-minifigurer der er inkluderet. De 96 sider synes måske af lidt, men slutresultatet er alligevel tilfredsstillende, da hver enkelt side udnyttes til det yderste for at give læseren overblik og information, og efter endt læsning føler man virkelig, at man nu har overblik over serien.

Tiltænkt børnene

Samtidig sigter bogen dog klart efter de 7-14 årige, hvorfor ældre og garvede fans måske vil blive skuffede over manglen på ny information om universet. Den Store Bog om Lego Star Wars er tiltænkt børn og begyndere, og følgelig er der især gået på kompromis med de avancerede sæt for de ældre fans: Eksempelvis levnes der blot en enkelt side til særudgaven af smugleren Han Solos rumfartøj, Tusindårsfalken, og ud fra bogen alene står det ikke klart, hvad forskellen er på den avancerede (og langt dyrere) særudgave og så på den regulære legetøjsudgave af Tusindårsfalken, der netop er tiltænkt de 7-14 årige. Kun via søgning på nettet viser det sig, at særudgavens inventar er langt mere detaljeret, og at cockpittet er dobbelt så stort. Her, og på en håndfuld lignende steder, ville det have klædt bogen at gå mere i dybden.

Alt i alt er ånden og fornemmelsen fra Legos Star Wars-serien dog fint indfanget i bogen, godt hjulpet på vej af den høje produktionskvalitet og de skarpe og farverige fotos, der pryder hver og en af de 96 sider. Bogen er flot opsat, og kun enkelte steder føles den overvældende mængde facts og detaljer som et rod. Dermed er Den Store Bog om Lego Star Wars en oplagt julegaveidé, når far skal give Star Wars-arven videre til sønnike, men udgivelsen indeholder dog også den fare, at sønnike med bogen i hånden kan ønske sig langt mere Lego, end fars friværdi kan tåle.

Den store bog om Lego Star Wars
af Simon Beecroft
96 sider, 199 kr., inklusiv 1 stk. Lego-figur
Forlaget Alvilda, 2011