Tyvesidet terning fra oldtidens Egypten

Kultur To årtusinder før nogen havde hørt om rollespilsfænomenet ’Dungeons & Dragons’ , spillede oldtidens egyptere et ukendt spil, som gjorde brug af den ikoniske 20-sidede terning.

Af Ryan Smith

Der er tale om samme type terning, som rollespilsnørder overalt i den vestiglige verden ruller med, når de skal spille ’Dungeons & Dragons.’ Faktisk er designet fuldstændig identisk. Terningen har ligget gemt i magasinerne på The Metropolitan Museum of Art, hvor kuratorerne ikke har kunnet se meningen med at udstille den. Nu har rollespilsnørder fundet frem til terningen via et online-katalog over museets gemmer, og terningen udstilles nu ivrigt på online-medier som io9 og Cnet News.

Terningen er ca. 2,5 centimeter høj og menes at stamme fra den ptolomæiske periode af Egyptens historie. Det vil sige fra perioden med de græske faraoer, som blev installeret i kølvandet på Alexander den Stores erobring af Egypten i 332 f.Kr. og som varede helt til Caesars invasion af Egypten (samt erobring af Cleopatra) i 30 f.Kr.

Terningen er lavet af det mineralske materiale serpentin, og formodningen om, at terningen skulle stamme fra den græske periode af Egyptens historie underbygges endvidere af, at symbolerne for eta, theta og epsilon er klart synlige på terningen.

Hvilket spil de gamle egyptere har spillet med terningen, er dog endnu ukendt.