FAQ – Hvordan slipper jeg for at betale DR licens?

af “Licens Lars

Denne guide er for dem, der ikke har lyst til at betale medielicens på baggrund af at eje moderne teknologi.

Man skal fra starten gøre sig klart, at DRs magtbase ligger i frygten for, at de kan “gøre én noget”, og at de kan finde ud af forhold om dig, som de reelt ikke kan.

Man skal også gøre sig klart, at der ikke er det fjerneste moralsk angribelige i, at unddrage sig licensen og lyve over for DR angående ens ejerskab af tv, internet og smartphones. Det vedkommer ikke en statslig tv-station, hvad danskerne ejer af elektronik.

Ordningen er indlysende nok ikke rimelig, og derfor skal du ikke have det dårligt med at udøve denne form for civil ulydighed. For som en klog person engang sagde: “Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt”.

Guiden svarer på de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet:

Q: Kan DR se, at jeg har en et tv, en internetforbindelse, en smartphone og en kabelpakke?

A: Nej, DR har ikke nogen efterforskningskompetencer og har derfor heller ikke nogen adgang til registre, der omhandler ens ejerskab af elektronik. Den eneste måde DR kan se, om du ejer et tv på, er ved at kigge gennem dit vindue fra offentligt tilgængeligt område.

Q: Hvad hvis DR uopfordret sender mig et girokort, uden at jeg har tilmeldt mig, og uden at jeg har talt med nogen fra DR?

A: Hvis du ikke selv har tilmeldt dig, eller en licensinspektør har tilmeldt dig efter at have luret ind af dine vinduer, sker der absolut ingenting ved at smide girokortet ud. DR sender disse girokort ud i stor stil i håb om at folk betaler dem ud af misforstået pligtopfyldelse og frygt. Så ud med det! Det er ikke farligt.

Q: Kan jeg komme til at betale licens med tilbagevirkende kraft?

A: I princippet kan man godt risikere det, men i praksis kan man ikke. Bevisbyrden ligger hos DR, så hvis du selv indrømmer, at du har været licenspligtig i en periode, er der en teoretisk mulighed for det. Dog er det en praksis som DR ikke bruger – de ved nemlig godt, hvor upopulære de ville blive, hvis de begyndte at agere sådan. Så: Indrøm intet – de har ingen ret til at få svar på noget som helst.

Q: Hvad skal jeg sige til licensmanden, hvis han møder op på min bopæl?

A: Licensinspektører har ingen lovhjemmel til at komme ind i dit private hjem. De er at betragte som privatpersoner i den henseende. Så du siger blot: ”Jeg er ikke licenspligtig og har aldrig været det. Hav en dejlig dag. Farvel”

Q: Hvad hvis DR tilmelder mig efter at have været på besøg eller efter, at de har ringet til mig?

A: Hvis DR tilmelder dig efter de har haft kontakt til dig, kan du nemt slippe uden om kravet ved at skrive til adressen direktion@dr.dk. Brevet kan lyde sådan:

”Kære DR. Jeg er blevet kontaktet af jer den. XX/XX og jeg forklarede, at jeg ikke var licenspligtig. Alligevel har I imod min vilje og i strid med loven tilmeldt mig medielicensen. Jeg anmoder venligst om, at I frafalder kravet imod mig, og jeg anmoder om aktindsigt i min licenssag, så jeg kan få overblik over grunden til den fejlagtige tilmelding. Husk at overholde tidsfristen for aktindsigt som angivet i forvaltningsloven. Med venlig hilsen…”

Efter sådan et brev lægger DR sig fladt på ryggen – også selv om de faktisk har set du havde et tv.

Q: Hvordan afmelder jeg medielicensen?

A: Afmelding sker nemt på adressen https://www.dr.dk/DR/Licens/DR.Licens.Forms/HusstandUnsubscribe.aspx

Og DR er forpligtet til at respektere afmeldingen.

Q: Hvilke konsekvenser kan det have  for mig, at afmelde mig medielicensen, selv om jeg reelt er licenspligtig?

A: Den eneste konsekvens det har, er at DR igen kan tilmelde dig medielicensen. Du får ingen bøder og DR gør ikke krav på betaling med tilbagevirkende kraft. Så bedriv dit licensnægteri med den reneste samvittighed og uden frygt.