Enneagram Type Syv – 7 – portræt og beskrivelse

Portræt af Type 7

Syvere er udadvendte, optimistiske, alsidige og spontane. Legesyge, højt humør og engagement i verden kendetegner dem, men de kan også fejludvikle sig, så deres mange talenter bliver over-udvidede og spredt for tyndt. Dermed vil Syveren blive udisciplineret og ufokuseret.

Syveren søger hele tiden nye og spændende oplevelser, men kan nemt blive distraheret og udmattet ved altid at opholde sig på farten uden at stoppe for at meditere og reflektere.  Syvere har typisk problemer med utålmodighed og impulsivitet.

Når Syvere er bedst: Så fokuserer de deres talenter mod værdifulde mål. De omsætter deres entusiasme og legesyge til værdi i den ydre verden, og som personer bliver de anerkendende, glade og tilfredse.

Syverens Grundlæggende Frygt: At miste, at være i smerte, at leve uden spændende oplevelser
Grundlæggende Ønske: At blive tilfredse og få indhold i livet for at få deres behov
opfyldt

Enneagram Syver med en Sekser som vinge: Fokus på at underholde andre, gerne mens man udleverer sine svage sider “på scenen” for at vinde sympati (f.eks. Jon Stewart fra The Daily Show, stand-up komikeren Louis C.K.).
Enneagrammet Syver med en Otter Vinge: Fokus på dispassioneret og ironisk analyse, som blotlægger det, som andre betragter som tabu (f.eks. Stephen Colbert fra ‘The Colbert Report’, den italienske politolog Niccolo Machiavelli).

Vigtigste motivation: Vil bevare deres frihed til at skifte kurs i livet, vil bevare deres naturlige lykke og optimisme. Vil undgå at gå glip af værdifulde “sjældne” erfaringer i livet. Vil undgå smerte og melankoli.

Selvudvikling og Stress for Syvere

Når Syvere bevæger sig i retning af stress (1’ere), så bliver Syverens naturlige improvisation og impulsivitet pludselig erstattet af perfektionisme og et overkritisk blik.

Men når Syv’ere bevæger sig i deres retning af selvudvikling (5’ere), så bliver Syvere mere fokuserede og fascinerede af livets intellektuelle sider, ligesom sunde Femmere er det.

Mere om Syvere

Syvere er begejstrede ved næsten alt, hvad der fanger deres intuitive opmærksomhed. De nærmer sig livet med nysgerrighed, optimisme og en følelse af eventyr. Når deres fantasi er engageret, så er de som “børn i en slikbutik”, der ser på verden med store øjne, i åndeløs forventning om alle de gode ting de er ved at opleve.

Syvere tænker og analyserer ikke så meget, som de intuitivt forudser begivenheder og genererer nye ideer via improvisation.

Deres sind bevæger sig hurtigt fra den ene idé til den næste, hvilket gør Syvere til gode brainstormere og gode til at samle information til en syntese.

Syvere mærker et sus ved vovede ideer, og fornøjelsen for dem ligger i at være spontan. De foretrækker brede ideer, og spændingen ved de indledende faser af et projekt er det vigtigste for dem, frem for at bore ned i et enkelt emne i dybden.

Ironisk nok kan Syveres omfattende nysgerrighed og evne til at lære hurtigt også skabe problemer for dem. Fordi de er i stand til at opsamle mange forskellige kompetencer med relativ lethed, bliver det sværere for dem at beslutte, hvad de skal gøre med sig selv.

På den positive side, er Syvere ekstremt optimistiske mennesker, der kan virke sprudlende og smittende engagerede. De er udstyret med righoldig vitalitet og et ønske om at deltage fuldt ud i deres liv hver dag. Deres glæde og begejstring for livet vil naturligt påvirke alle omkring dem. De minder os alle om den rene fornøjelse ved det at være til – og det er den største gave af alle.