Osmannisk og Vestligt Slaveri

Der er mange, som forsøger at guilt-trippe Vesten p.g.a. dens slavefortid, men hvad er det interessante i det? Der har været slaveri over hele verden, fra forhistorisk tid til engang i 1800-tallet hvor Europæerne forbød slavehandel og derpå med magt begyndte at tvinge alle andre dele af verden til at opgive slaveri.

Det antydes af diverse debattører, at Danmarks koloniale rigdom stammer fra slaver, men er det nu rigtigt? Selv da England var den største europæiske slavenation, så beløb indtægter fra slavehandel og slavearbejde i kolonierne sig ikke til mere end 1-2% af Englands BNP. Jeg kender ikke tallene for Danmark, men mon ikke det er noget af det samme?

Ja slaveskibene var forfærdelige, ja det er en skamplet at vi havde slaveri i så lang tid som vi havde. Men igen, den interessante historie er den vækkelse imod slaveri som startede i Europa og som europæerne så med magt udbredte til resten af verden. I 1850’erne var man overhovedet ikke interesseret i at opgive slaveriet i Osmannerriget, i Kina, I Zanzibar og visse steder i Indien, men den europæiske imperialisme bakkede sine trusler op med magt. Slavemarkedet i Zanzibar blev først lukket i 1897, og kun fordi briterne sejlede et par store krigsskibe op til havnen og truede med at bombe det hele hvis ikke de droppede slaveriet. Sidst i 1800-tallet sendte den britiske udenrigsminister også kærestebreve til osmannerne hvor han sagde, at hvis ikke de droppede slaver, så ville England begynde at bore deres skibe.

Og ja, slaveskibene var et mareridt, der var mortality rates på omkring 30% ombord på dem. Men sammenlign det med det osmanniske slave trail som førte gennem Sahara, og hvor the mortality rate var oppe omkring 80%. Og læg dertil, at osmannerne tog langt flere afrikanske slaver end europæerne. Det er fint nok at man gerne vil gøre opmærksom på Danmarks slavefortid, men den historie man bør fortælle bør være den om at slaveriet i Europa på ingen måde var unikt, og at det er takket være Europæisk imperialisme, at en praksis som er foregået overalt i verden tusindvis af år blev udraderes på blot et århundrede.