Guide: Styrk dit selvværd!

Selvværdet er alle vegne. Hvor man før havde stress, udbrændthed og depression har man nu lavt selvværd.

I dén erkendelse har jeg fulgt det gode eksempel fra flere af mine venner, og håbefuldt stukket næsen i de glansblanke selvhjælpsbøger som man efterhånden finder snart sagt alle vegne. – Alle er de skrevet med løfter om hjælp til selvhjælp. Men alle er ligeledes også skrevet med udgangspunkt i et anglo-amerikansk perspektiv.

Efter endt læsning sad jeg derfor tilbage med følelsen af, at der manglede noget. Der er, efter min mening, brug for en selvværdsguide som arbejder ud fra et idiosynkratisk dansk perspektiv. – Den kommer her:

1 “Du vil bare altid ha’ det som du vil ha’ det!” er udmeldingen som er roden til al utilfredshed. Acceptér at tingene er, som de nu engang er. Det bliver simpelthen ikke bedre! Derfra kan du begynde at bygge selvtillid.

2 Ikke at komme godt ud af det med alle mennesker (heriblandt især de nederste samfundslag) er at være en snob. Det er at dømme andre mennesker for hurtigt. Der er en vis dyd i at kunne med alle. At være folkelig. Derfra kan man hente selvtillid.

3 At bruge for mange penge på mad er ligeledes tegn på egoisme og elitarisme. I forlængelse af #2 er det vigtigt at kunne leve af mad fra Netto, og Netto alene. I forbindelse med at opbygge selvtillid bedyres vigtigheden af følgende øvelser på det kraftigste:

3.a At kunne tilberede maden og dernæst fortære den så hurtigt som muligt, (dvs. gerne 20 minutter eller derunder) har en immanent værdi i sig selv. – Det sparer tid, og således kan man komme tilbage til at være folkelig så meget desto hurtigere. Er der ikke umiddelbart nogen i nærheden at være folkelig sammen med, så læg dig gerne på sofaen og giv dig til at observere fællesmenneskelige, folkelige referancer gennem fjernsynet. Hint: Jo højre seertal, jo mere folkeligt, jo bedre selvværd.

4 Skriv ikke organiseret eller hurtigt på computer! Folk som mestrer tifingersystemet knalder ofte hårdt og meget på backspace-tasten i stærk irritation over de mange fejl der begås som følge af tifinger-“kompetancen”. Flere fejl svækker selvtilliden – også tastefejl. Skriv derfor langsomt for bedre selvtillid!

5 “Når sommeren kommer bliver det hele meget bedre.” er en slags selvværdets aksiom for os danskere. Forvent derfor ikke noget videre af årets øvrige tre fjerdedele. Sommer påvirker alle livets aspekter, og man kan savne det så inderligt at sommeren ikke er sommer nok i sig selv. – Det vil altså sige, at vinterdepression, sagtens kan ramme midt på sommeren uden at der er noget odiøst i det.

6 Brug ikke for mange krydderier i maden. Det forstyrrer Guds skaberværk og forhindrer dig i at se verden omkring dig klart. At bruge krydderier og smagsforstærkere (såsom sukker) er at snyde, da det får maden til at smage bedre end den rent faktisk gør! Det er således bedre at opleve madens dårligere, men mere naturlige smag med åben pande, da det sætter en i stand til at sige til sig selv: “Jeg gjordet det fandme!” – Og dét giver bedre selvværd.