Anmeldelse af Restaurant Noma

af “Doctor Date”

noma1 Jeg har for nylig været på Noma med min date og et andet par. Altså var det en dobbelt-date.

Folk har efterfølgende spurgt, om maden var god, men maden er kun en del af konceptet. Stedet ligger ganske isoleret, og jeg troede først, at taxichaufføren var faret vild, men så nåede vi til enden af Strandgade. Da vi trådte indenfor, stod hele restaurantens personale ved indgangen og bød os velkommen. Frakker og paraplyer blev taget, og vi blev eskorteret til vores bord af en britisk-talende overtjener. Vi rykkede aldrig på stolene selv, der var altid en tjener i nærheden til at hjælpe med det.

Ved hver af de 20 retter vi fik, blev der holdt et lille foredrag omkring rettens oprindelse og detaljerne i tilberedelsen. Eftersom de første retter var forretter og i sagens natur ganske små, gik det stærkt. Jeg havde ikke mødt det par, vi var på dobbelt-date med før, så jeg ville gerne snakke med dem og fortælle en vittig historie. Denne historie endte så med at komme til at strække sig over tre forretter (og tre foredrag om maden), så hurtigt som retterne passerede revy.

De ni vine, der hørte til maden, blev ligeledes præsenteret i stor detaljegrad. Min date værdsætte særligt, at tjenerne altid talte, som om vi middagsgæster vidste noget om vin, selv om det selvfølgelig ikke er tilfældet. Særligt overtjeneren, der aldrig smilede, men altid talte, som om vi diskuterede en større politisk beslutning og ikke et lidt besynderligt stykke mad, fik en til at føle sig som en præsident.

Alle detaljerne var der taget hånd om, vinen blev automatisk fyldt op, tomme glas forsvandt med det samme, ja man blev eskorteret, bare man skulle forbi badeværelset, og der blev automatisk bestilt taxi til os, da vi nåede til regningen, som for the record endte på 11270 kr.

Maden bestod af alle mulige interessante påfund, og man spiste sjældent mere end to-tre mundfulde per ret. Maden var mere en guidet tour i forskellige nordiske retter end en lad-os-sidde-og-snakke-og-spise-os-mætte-i-noget-god-mad oplevelse. Der er meget mad, der skal præsenteres, og man bliver derfor regelmæssigt afbrudt.

Jeg er ikke sikker på, at jeg vil anbefale Noma til en romantisk middag, det er mere en Tivoli-tur de luxe. Er Noma verdens bedste restaurant? Tja, jeg kan se i hvert fald se, hvorfor det fungerer så godt i Danmark. Pga. vores fjollede danske system med drikkepenge inkluderede i regningen, er det jo generelt svært at finde en restaurant, hvor tjenerne ikke ser ud, som om de hellere ville være alle mulige andre steder end på arbejde. I USA, hvor drikkepengene udgør hovedparten af lønnen, tror jeg ikke, at Noma ville skille sig så meget ud.

Derudover er man ikke i tvivl om, at Noma er eksklusiv. Hvis man er så heldig at få et bord, skal man bekræfte og genbekræfte bordet flere gange, og man skal derudover betale et gebyr på 2000 kr., hvis man aflyser. Det er i grunden meget simpelt, med en forholdsvis simpel forretningsstrategi får de en til at føle sig som en VIP, og i jantelovens Danmark er det en sjælden oplevelse.

Ja, så maden er god, men det er måske egentlig ikke den, man husker mest.