Om bivirkningerne ved stenalderkost (Paleo)

af G.L.S.

Der er to gode ting at sige om paleo: Maden smager godt, og det virker for folk der gerne vil tabe sig. Dog medfører det så nogle bivirkninger jeg desværre ikke kan se igennem fingrene med.

1. Frelstheden 
“Jeg har det bare meget bedre nu! Min krop har det fantastisk, jeg forstår ikke at der stadig er nogle der vil udsætte sig selv for at spise usundt.” Og den uendelige prædiken og bloggen over hvor fantastisk paleo er. Hvis det er så pisse fantastisk, så nyd livet og brug den ekstra energi på noget istedet for at tale om den. Blogger for at inspirere, når det i virkeligheden handler om at vise sig.

2. Aversionen mod mælk. 
Et af Paleos grundprincipper er at mælk – DET er usundt! Hulemændene drak det ikke, og DERFOR så er det usundt. Forstår ikke helt hvordan at bacon er helt fantastisk, men mælk – pyha nej, det ødelægger kroppen. Og nøj hvor der dog bliver postet artikler til at understøtte påstandende om at det er usundt. Hvad jeg ikke har fået kastet i nakken, hvor kilderne er det rene luft. Ingen videnskab har på dette tidspunkt fundet nogen som helst bevis på at det er usundt, tværtimod. Hvor mange timer jeg ikke har spildt på at undersøge dette fordi en idiot prøvede at bilde mig ind at jeg ikke måtte spise fromage frais til morgenmad.

3. Dobbeltmoralen 
Som så ofte med sådanne diller føler udøverne sig umådeligt interessante og spiller højt på at de lever Paleo. Sidder samlet til en middag hvor stenalder-junkien har måttet tage sin egen mad med, for der er jo E stoffer i det vi andre dødelige spiser. Hvorefter de tager sig en Cola Zero og en smøg efter maden. WTF?! Jeg gider ikke engang kommentere på dette. Det er simpelthen for dumt.

4. “Det er ikke en kur – det er en livsstilsændring.
En livsstilsændring.. der gør at du for resten af livet ikke kan tillade dig selv noget som helst. At det kræver timevis planlægning at skulle spise sammen med andre og du skal bage dine egne kager hvis du skal til familie fødselsdag. Er det også noget der skal presses ned over kommende børn, som skal føle sig udenfor i skolen fordi de ikke må spise som de andre børn?!

5. Den euforiske forbløffelse
Og så generelt den fuldstændige forbløffelse der er over Paleo: “DET VIRKER!” Hmm lad mig se.. Man må ikke spise Pizza, Wienerbrød eller alkohol? Og kuren virker?! Det er jo et sandt mirakel! Hvorfor har man brug for en sådan kur med strenge retningslinjer for at kunne tabe sig. Hvad blev der er af sund fornuft og at tænke sig om. Det er en kur der medfører et utroligt lavt indtag af simple kulhydrater, selvfølgelig medfører det et vægttab. Om det så er sundt i det lange løb skal jeg ikke kunne udtale mig om.

Jeg gad godt vide om disse selviscenesættende mennesker der fortæller så fantastisk om hvordan Paleo har ændret deres liv, om de i bund og grund føler sig lykkeligere? Eller om de som resten af de nike-kloner der løber rundt om søerne hver dag, blot skal have et eller andet ligegyldig mening i deres liv, så de kan bilde sig selv ind at de har det okay, og især ; at de kan bilde andre det ind.

Men kan man bebrejde dem noget? Vi lever i et samfund hvor lykken er lig med at være tynd.