Bitcoin og kønskamp

Af Ryan Smith

Kære læser, forestil Dem følgende: Året er 2023, og den digitale valuta kendt som Bitcoin er blevet en succes. Bitcoin er blevet et velrenommeret og alment accepteret betalingsmiddel, og en ny række virksomheder lever nu af at formidle Bitcoins til borgerne.

En ny generation af IT-milliardærer har set dagens lys – nye Bill Gates’er, nye Steve Jobs’er og nye Mark Zuckerberg’er. De er naturligvis alle sammen mænd, og derfor ser man nu rødfeminister presse på for at øremærke bestyrelsesposter i deres virksomheder til kvinder. Det skal alt sammen ske, forstår man, for at sikre ’diversiteten’ i samfundet.

Men hvor var disse krav, dengang Bitcoin kun var et dumdristigt foretagende for fattige nørder? Hvor var kravet om ‘diversitet’, dengang der ikke var topposter at dele ud af, men kun sure tæer og svedladne nattetimer ved tastaturet? Der var kvinderne fuldt ud tilfredse med at overlade det risikable og uglamourøse foretagende til mænd.

Postulat? Det er muligt. Men da der for nylig var et såkaldt Bitcoin Meetup i København, var kun én ud af de ca. 25 deltagere en kvinde. Da der for nylig var Bitcoin Meetup i Washington D.C., var de få kvinder, som var til stede, for mestendels blevet slæbt med af deres kærester. Og ved et Bitcoin Meetup i San Francisco for et par måneder siden kom der ikke en eneste kvinde. I Danmark er landets største Bitcoin-firma startet og drevet af mænd, og i den såkaldte Bitcoin Foundation, som arbejder frivilligt for at fremme brugen af Bitcoins i verden, arbejder der kun mænd.

Hvor var kvinderne i Bitcoin-verdenen anno 2013?  Og hvor var feministerne med deres krav om diversitet? Hvis vi skal deles om udbyttet i 2023, så skal vi vel også deles om indsatsen i 2013? Eller er feminismen så dobbeltmoralsk, at det kun er gevinsten, og ikke det sure slid, som den finder det nødvendigt at omfordele?

Det er slet ikke sikkert, at Bitcoin bliver en succes. Måske er foretagendet for teknisk til den menige bruger, eller måske bliver Bitcoin erklæret ulovligt af stater, som ikke bryder sig om at opgive kontrollen med pengeudstedelsen. Men det er netop pointen: Det er netop, fordi Bitcoin er teknisk og risikabelt, at det potentielt kan skabe nye milliardærer.

Det er nu, der skal lægges en indsats, hvis man selv vil have mulighed for at få del i gevinsten. Det er nu, at man skal risikere noget. Hvis kvinder ikke ønsker at deltage i denne indledende og risikable fase af værdiskabelsen på lige fod med mænd, så er der heller intet betænkeligt ved, at det er mænd, som står først i køen til en eventuel gevinst.